
Galeas "Elgen"
Christian (Kristian) Fredriksen Langfeldt og Kervel Hansen m. fl. fra Søgne kjøpte "Elgen" i 1873. Anton Fritz Langefeldt var fører av skipet i 1874, broren Christian (Kristian) Fredriksen Langfeldt i 1875. Nicolai Tørresen Langfeldt var registrert som partshaver i 1877 og 1882. Han bestyrte også skipet i en periode. Kristian Iversen fra Monsøya førte "Elgen" i 1978.?.?Mannskapet var på 6 og det ble for det meste rekruttert fra Ny-Hellesund.
"Elgen" havarerte under dramatiske forhold da det kolliderte med en annet skip. I en versjon står det at det skjedde i oktober 1884 ved Indbjerget vest for Bornholm. Skipet ble tauet inn til land, men var så ødelagt at det ble kondemnert og solgt. I en annen versjon står det at "Elgen" ble påseilet av en finsk bark på Helsingørs Red i 1886 og ble kondemnert.
Før 1873 var "Elgen" registrert i Stavanger. O. A. Sunde i Stavanger eide og førte skipet i 1863. M. Magnus i Hogganvik ved Stavanger bygget skipet i 1863. Det var på 45, 5 kommerselester (ca 95 tonn).
Langfeldtene har vært en sjøfarende slekt
Vi tilhører en ekte sjømannsslekt. Våre aner har levd av og på sjøen fra Johan Langenfeldt kom til Norge og frem til dette århundret. I slutten av 1680-årene og i begynnelsen av 1690 årene hadde Johan sin skute liggende ved Vrengen utenfor Omlandsneset i Mandal. Astor Omland har vist meg hvor Johan Langenfeldt bodde før han kom til Ny-Hellesund i 1698. Han kunne fortelle at fra generasjon til generasjon har det blitt gjenfortalt der ute på Omland både hvor skipper Johan Langenfeldt bodde og hvor skuten hans lå..
"som far - så sønn"?Johans fem sønner: Nicolay, Hans, Giert, Thomes og Jochum fulgte i farens fotspor. Nicolay ble både skipper og losoldermann. Hans ble skipper og kjøpmann, Giert omkom som skipper på reise fra Trondheim til Island og Thomes og Jochum ble loser. Som den første i Søgne startet Nicolay eksport av hummer i en egen hummerhukkert som het "St. Piter". Det er det første skipet som ble registrert fra Ny-Hellesund i internasjonal fart. Den hadde en lastekapasitet på 78 tonn og ble registrert i 1733.?Av Nicolays sønner vet vi at både Ole, Giert og Søren var skippere. De var blant annet parteiere i galeasen "Strand Maagen" og briggen "Ane Marie". "Strand Maagen" gikk med trelast til England og Frankrike og som regel i ballast tilbake, men det hendte at den hadde med epler i sekker. "Ane Marie" seilte på Middelhavet og Vestindien.
Hvordan man kunne skaffe seg et skip?De første generasjonene i Norge la et kunnskapsmessig og økonomisk grunnlag for sine etterkommeres investeringer i og drift av seilskuter i alle kategorier. ?En måte å skaffe seg et skip på var å kjøpe et havarert skip på auksjon. Nicolays oldebarn Johan Nicolaysen Langefeldt gjorde det i 1844 da et hollandsk skip hadde gått på grunn i Ny-Hellesund. Han restaurerte koffen "Auwina" og satte den i fart med bjerkekubber til Skottland.
Vi har hatt kaprere i slekten
Under Englandskrigen fikk flere i slekten kaperbrev. Jan Nicolay Langefeldt fikk ikke mye glede av det kaperbrevet han fikk i 1809 for sin kaper "Betzy". Den var på ca 3 tonn og hadde en kanon og ble tatt av engelskmennene samme året.
Mannskapsrekruttering fra Ny-Hellesund
Det var yrende seilskuteaktiviteten i Ny-Hellesund. På midten av 1800-tallet kunne det ligge opp til 65 seilskuter i Ny-Hellesund havn samtidig. Dette medvirket til mange arbeidsplasser. Barken "Alfred Gibbs" som flere i slekten var parteiere i, var et av de skipene som i en årrekke hadde mannskap som i stor utstrekning var rekruttert fra Ny-Hellesund. Den var hjemmehørende i Ny-Hellesund fra 1874 til den forliste ved Island i 1910.
I det 20. århundre avsluttes slektens virksomheter på havet.
Etter første verdenskrig etablerte Arne Ingvard Langfeldt rederiet A.I. Langfeldt & Co.
Seilskutetiden nærmet seg slutten og de seilskuter som rederiet overtok fra rederiet Thorvald B. Heistein & Sønner A/S, ble ikke erstattet etterhvert som de enten ble solgt eller forliste.
A.I. Langfeldts rederi demonstrerte en enestående omstillingsevne. Den siste kaptein i slekten på et av rederiets skip var Johan Langfeldt som i dag er 78 år og bor i Søgne. Johan var blant annet kaptein på lasteskipet "Sunmaple" på 18.000 tdv. som ble bygget ved Akers Mek. Verksted A/S i 1964. Fra 1966 og utover kontraherte A.I. Langfeldt & Co flere gasstankskip. I 1982 gikk selskapet i kompaniskap med rederiet I.M. Skaugen og dannet selskapet Langfeldt Skaugen Management A/S. Etterhvert overtok I.M. Skaugen hele selskapet og ca 300 år etter at Johan Langenfeldt kom til Norge tok slektens æra på havet slutt. Både fremgang, forlis og dramatikk preger Langfeldt-slektens 250 års virke på de sju hav.
Jeg har hittil samlet inn opplysninger om 116 seilskuter som har vært i Langfeldt-slektens eie, eller som Langfeldter har vært skippere på. Det varierer sterkt hvor meget jeg vet om de enkelte skutene. Jeg har fotografier av 40 seilskuter - noen av disse er bilder som jeg selv har fått anledning til å ta av seilskutemalerier som er i slektens eie. Noen har også lånt meg brev eller annet materiale som beskriver hvordan seilskutelivet var. De fleste av disse 40 seilskutefotografiene er gjengitt i min bok "Langfeldt-slektens og Ny-Hellesunds historie. ?Jeg har i tillegg informasjon om 40 damp- eller motorskip som har vært i slektens eie eller som Langfeldter har vært kapteiner på.
*****************
Kilde: Boken "Langfeldt-slektens og Ny-Hellesunds historie", 2004, ISBN 82-994591-2-5